Ihmisoikeudet tietoyhteiskunnassa

Olen ihmisten digitaalisia perusoikeuksia puolustavan kansalais- ja asiantuntijajärjestö Effin hallituksen jäsen. Puolustan yksityisyyden suojaa, tietosuojaa ja sananvapautta. Haluan sellaisen tekijänoikeusjärjestelmän, jossa ei jahdata tavallisia ihmisiä oikeusteitse.

Seuraan ihmisoikeuksiin vaikuttavaa, tietoyhteiskuntaan liittyvää lainsäädäntöä. Laadin lausuntoja ministeriöille ja eduskunnan valiokunnille, lobbaan. Olen ollut asiantuntijana kuultavana eduskunnan valiokunnissa.

Syksyllä 2016 ja keväällä 2017 keskittymiskohteitani ovat:

    • verkkotiedustelulainsäädännön valmistelu ja yksityisyyden suojan huomioiminen siinä
    • EU:n digitaalisiin sisämarkkinoihin liittyvät lakihankkeet, erityisesti tekijänoikeuksia koskevan DSM-direktiivin valmistelu
    • tekijänoikeuksien valvontaan liittyvät kiristyskirjeet.

Olen käytettävissä Effin hallituksen edustajana tai omana itsenäni, mikäli tarvitaan keskustelijaa tai konsultaatiota näistä aihepiireistä. Ota yhteyttä!

Tausta

Poliittinen heräämiseni tietoyhteiskunta-asioihin tapahtui 13-vuotiaana vuonna 2001, kun musiikin jakamiseen käytetty vertaisverkko Napster suljettiin yhdysvaltalaisen tuomioistuimen päätöksellä. Lukiolaisena, vuonna 2005, osallistuin tekijänoikeuslain tiukennusta, Lex Karpelaa, vastustaneeseen mielenosoitukseen. Liityin myös Effiin.

Menin Piraattipuolueen perustamiskokoukseen toukokuussa 2008, päädyin puoluehallitukseen ja myös puolueen varapuheenjohtajaksi. Puolueen luottamustehtävissä olin vuoden 2015 kesään saakka. Kirjoitin lehdistötiedotteita ja blogikirjoituksia, luin lakitekstejä, laadin lausuntoja ministeriöille ja eduskunnalle. Kirjoitin Kaj Sotalan kanssa kirjan tekijänoikeuksista, piraattinäkökulmasta. Esiinnyin mediassa. Kasasin itselleni asiantuntemusta.

Päätin siirtyä asiantuntijapuolelle. Olen ollut Effin hallituksessa vuodesta 2016 alkaen.

Toiminta

Valiokuntakuulemiset

Muut esiintymiset

      • Suomen lainopillisen yhdistyksen paneelikeskustelu verkkotiedustelusta, 10.11.2016

Lausunnot, joiden valmistelussa mukana (1.1.2016 alkaen)