Jokapiraatinoikeus on Piraattipuolueen aktiivien Kaj Sotalan ja Ahto Apajalahden kirjoittama, vuonna 2010 julkaistu teos, joka tarjoaa tekijänoikeuksiin viihdeteollisuuden propagandasta poikkeavan näkökulman.

Digitaalisesta lataamisesta on tullut lähes kaikkien harrastus. Käytännössä jokaisen perheen tietokoneelta löytyy luvatta kopioituja ohjelmia ja tiedostoja. Pelkästään elokuva- ja musiikkiteollisuus laskee ”menettävänsä” vuosittain miljardeja laittoman kopioinnin takia ja taistelee sitä vastaan viestintäsalaisuuden rajoja koettelevin ottein.

Kiistanalaiset taloudelliset menetykset ovat vain yksi osa piratismikysymystä. Toisessa vaakakupissa ovat mm. sananvapaus, viestintäsalaisuus ja muut perus- ja kansalaisoikeudet.

Ahto Apajalahden ja Kaj Sotalan Jokapiraatinoikeus on ensimmäinen aiheesta julkaistava kattava teos. Pamfletin nuoret tekijät uskovat digitaalisen kopioimisen muuttavan maailman tasa-arvoisemmaksi. Nykyinen tekijänoikeuslaki on jäänyt jälkeen internet-ajan mahdollisuuksista ja palvelee todellisuudessa enemmän muiden kuin luovan työn tekijöiden etuja.

Kirjoittajat käsittelevät aihetta kiihkottomasti. Tekijät eivät halua syödä taiteilijan pöydästä ja he todistavatkin, miten taiteella voi elää sen jälkeenkin, kun kaiken saa ladattua ilmaiseksi netistä: kirjat, musiikin, elokuvat…

Tekijöillä on unelma: maailma, jossa tiede ja taide on vapaasti kaikkien ulottuvilla vain yhden klikkauksen päässä.

Jokapiraatinoikeus on teos jossa kiteytyy Barrikadi-pamfletin päämäärä puhtaana. Se kiihdyttää, suututtaa, hätkähdyttää, avaa silmät, antaa lukijalleen uutta tietoa ja uusia näkökulmia. Kolmella sanalla sanoen: se panee ajattelemaan.

Teoksen käyttö tutkimustyössä

Lähdeviitteiden ja tilastojen runsas käyttö tekee Jokapiraatinoikeudesta sopivaa taustamateriaalia tekijänoikeuksiin liittyvässä tutkimustyössä. Teosta onkin jo käytetty muun muassa väitöskirjassa, pro gradu -tutkielmassa ja ammattikorkeakoulun opinnäytetöissä.

Jokapiraatinoikeus