201624.6.
0

Britannian EU-ero: valheiden kautta voittoon

EU:sta eroamista haluavien voittoon päättynyt Britannian kansanäänestys käytiin väärien käsitysten vallitessa. Tuoreen kyselyn mukaan 40 % briteistä ei tiedä, että Euroopan parlamentin jäsenet valitaan suoralla kansanvaalilla. Tämä ei ole ihme, sillä Britanniassa media, poliitikot ja muut yhteiskunnalliset keskustelijat ovat vuosikymmenet meuhkanneet "vaaleilla valitsemattomista" (unelected) Brysselin byrokraateista. Tämä siitä huolimatta, että ylintä päätösvaltaa EU:ssa käyttävät vaaleilla…

201616.6.
0

EU on toimiva demokratia

Euroopan unionin päätöksentekoa haukutaan usein kuivuneilla mantroilla, jotka ovat parhaimmillaan vanhentuneita ja pahimmillaan täysin epäreiluja. Euroopan unionin päätöksentekoa ei pidä verrata johonkin haavekuvaan, vaan unionin jäsenmaiden omiin kansallisiin käytäntöihin. Kun näin tehdään, osoittautuu, että EU:ssa päätöksenteko toimii nykyisellään verrattain hyvin. Väite: "Euroopan parlamentilla on liian vähän valtaa" Usein sanotaan, että Euroopan parlamentti olisi jotenkin merkityksetön….

201614.6.
0

Sekä ylioppilaskirjoituksia että pääsykokeita tarvitaan

Avainsanat: Koulutus, Opiskelu

Helsingin Sanomien yleisönosastolla käytiin äskettäin keskustelua siitä, pitäisikö joko ylioppilaskirjoitukset tai yliopstojen pääsykokeet poistaa. Keskustelun aloitti yliopistonlehtori Pekka Räihä, joka syytti ylioppilaskirjoituksia lukion jälkeisistä välivuosista (HS 23.5.). Ne vievät kuulemma liikaa lukiolaisten aikaa jatko-opiskeluvaihtoehtojen pohdiskelulta. Räihän ehdottama ylioppilaskirjoituksista luopuminen kuitenkin lisäisi yliopistojen pääsykokeisiin liittyviä paineita. Lukiolaisten korkeakouluihin hakeutuminen luultavasti viivästyisi entisestään. Jos taas yliopistojen pääsykokeista…