201629.9.
0

Rötösherra Helsingin johtoon?

Perussuomalaiset haluaa Helsingin Sanomien mukaan nostaa edustajakseen Helsingin kaupunginhallitukseen oikean rötösherran – sellaisen, josta puolueen henkinen isoisä Veikko Vennamo varoitti. Ehdokas Markku Saarikangas on tuomittu vuonna 2012 ehdolliseen vankeuteen törkeästä kirjanpitorikoksesta ja velallisen epärehellisyydestä. Hänellä ei myöskään ole juurikaan kokemusta kuntapolitiikasta.

Se, että perussuomalaiset esittää tällaista henkilöä, ei ole mikään varsinainen yllätys. Odotukseni ovat puolueen suhteen matalalla. Tämä on vain yksi uusi osa perussuomalaisten sekoilujen saagaan.

Kaupunginhallituksen jäsenet valitsee kuitenkin lopulta kaupunginvaltuusto. Voivatko muut puolueet hyväksyä näin hiljattain näin vakavasti rötöstelleen kaupunginhallitukseen? Ei hirveästi herätä luottamusta, että talousrikoksista tuomittu hoitelisi kaupungin raha-asioita.

Saarikangas selittelee: "En koe sen [tuomion] olevan esteenä tehtävään vaan päinvastoin. Jossain määrin voi olla meriittikin, että on ollut vaikeuksia ja selvinnyt niistä." Eli omat talousrikokset ovat "vaikeuksia", joista "selvitään". Ja jopa "meriitti". Jo on otsaa. Minusta hänen valintansa olisi ennemmin kleptokratiaa kuin meritokratiaa.

Se, että on joskus syyllistynyt rikokseen, ei toki tarkoita, ettei voisi aikanaan toimia luotettavasti yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä. Jos Saarikankaan tuomio olisi vuodelta 2002, en nostaisi asiaa esille – mutta kun se on vuodelta 2012.

Olisiko likaa toivottu, että odotettaisiin edes tuomion poistuvan rikosrekisteristä, ennen kuin rikoksen tekijä valitaan kaupunginhallitukseen? Saarinkankaan tuomio on kesältä 2012, joten hänen tekonsa poistuu rikosrekisteristä luultavasti ensi vuoden kesällä.

Nyt siis ollaan valitsemassa kaupunginhallitukseen henkilöä, joka on rikosrekisterissä. Ei voi kuin ihmetellä.